fb

A szokások hatalma

A szokások hatalma

Azok vagyunk, amit ismételten teszünk. A kiválóság ezért nem cselekedet, hanem szokás.” – Arisztotelész

A szokásainknak, legyenek azok akár jók vagy rosszak, óriási hatása van az életünkre. A legtöbben a mindennapjaink jelentős részét robotpilóta üzemmódban éljük, és rengeteg cselekvést végzünk megszokásból és hozunk döntést rutinból. Ezek az automatizmusok rengeteget könnyíthetnek és tehermenetsíthetnek az életünkön, de akár hátráltathatnak is minket a céljainktól.

Ha téged is érdekel, hogy érted vagy ellened vannak-e a szokásaid, akkor az első és legfontosabb lépés a mérés és a tudatosítás. Felismered-e egyáltalán, hogy milyen automatizmusok irányítják az életed? Minden reggel első dolgod a telefonodért nyúlni még alig kinyílt szemekkel? Minden délután megkívánsz egy kis édességet vagy hétvégén megjutalmazod magad néhány koktéllal? Legyél őszintén kíváncsi magadra és próbáld meg ezt minél inkább ítélet nélkül tenni.

Habit Formation In The Workplace: Science, Strategies, & Benefits | Wellable

A megfigyelésben hasznos segítség lehet a szokások naplózása, akár papíralapon, akár digitális formában. Én a papíralapú naptáramban az alábbi szokásokat vezetem minden napra: meditáció, séta, sport, zongoragyakorlás, alkoholfogyasztás (egyszerű igen-nem rendszerben egy pipát teszek azokhoz a napokhoz, amikor ezek megvalósultak). A “ne törd meg a sorozatot” elv mentén ráadásul vizuálisan is tud motiválni ez a sorminta. 😊

35 Habit Tracker Ideas for Your Planner or Bullet Journal

A főbb szokásaid tudatosítása után döntsd el, hogy melyek azok, amiken változtatni szeretnél. Én azt javaslom, hogy egyszerre csak 2-3 szokásnak vagy még kevesebbnek ess neki, hogy valóban fenntartható legyen hosszútávon.

A WeFlow Instagram oldalán több Reel videót is találsz tőlem, amiben a szokásformálásról mesélek. A 3 népszerű technika az új szokások kialakítására az összekapcsolás, a helyettesítés és a felétellé tevés.

Az összekapcsolás során egy már meglévő szokást párosítunk egy újonnan kialakítandóval. Tehát például, ha minden reggel fogat szoktál mosni, de elfelejted bevenni a vitaminjaid, akkor készítsd oda őket akár a fogkeféd mellé vagy tegyél oda valami emlékeztetőt, hogy mindig fogmosás után vedd őket be.

helyettesítésnél egy meglévő szokáson próbálunk módosítani. Például, ha minden délután kívánsz egy kis édességet, de szeretnél kevesebb cukrot/szénhidrátot fogyasztani, akkor válassz valami egészségesebb alternatívát, amit még hasonló mértékű jutalmazásnak érzel. Például, választhatsz helyette görög joghurtot mézzel, gyümölcsöt mogyorókrémmel vagy egy cukormentes müzlit/proteinszeletet.

A harmadik módszerben pedig egy esemény megtörténését egy másik dologtól tesszük függővé: Például, csak akkor kapcsolod be a Netflixet, ha aznap már meditáltál 10 percet. Ehhez persze azért kell egy kis önuralom, de gondolj arra a sok Tick button-ra, amit cserébe bevéshetsz majd a naplód vagy telefonod meditációs sorába. 

Te milyen szokásaidon szeretnél formálni? Vannak olyan szokások, amiket régóta próbálsz behozni az életedbe vagy pont hogy elhagyni igyekszel?

A következő blogban a jó szokások elősegítésére és a rossz szokások megnehezítésére/ellehetetlenítésére fogunk további technikákat nézni, tarts ott is velem! Ha szeretnél egyből értesülni a hasonló blogposztokról, görgess lejjebb és iratkozz fel, hogy naprakész maradj!


Hasonló bejegyzések

Maradj naprakész!