fb

A gerincjóga és az általa használt ászana csoportok fontossága

A gerincjóga és az általa használt ászana csoportok fontossága

 Képzeld el magad, amint szilárdan, magabiztosan, erőt sugárzóan állsz a talajon, a gerinced hosszú és erős, mégis könnyed és mozgékony. Hogyan tudnád elérni ezt az állapotot? A sok ülőmunkát ugyan nehéz kompenzálni, de lássuk csak mit tehetünk, hogy ne púposan, fájó háttal éljünk idős korunkban! A gerincjóga gyógyír lehet akár fiatal, akár idősödő vagy. Mivel egyszerű, célirányzott gyakorlatokat tartalmaz, ezért gyakran gondolhatják úgy az emberek, hogy csak kezdőknek való. De ez tévhit! Igényekhez mérten a gerincjóga lehet lassú, megfontolt és egyben biztonságos, de ha valaki többre vágyik, akkor lehet éppenséggel izzasztó és kihívást jelentő is. 


Milyen egy gerincjóga óra? Igen sokrétű. A gerincjóga alapvető célja a fizikai test és az idegrendszer egészségének helyreállítása, elsősorban a testtartás javításával. Ahhoz, hogy ezt a csodás hatását elérje, a gerincjógának igen széles palettával kell rendelkeznie, mely között olyan gyakorlatok is lehetnek, melyek nem konkrétan csak a gerinc mozgatását célozzák, ezáltal először nem gondolnánk, hogy a gerincjóga szerves részét képezi. De ezek mégis szükségesek. Miért? 
A test egy egész. A váll, a nyaki gerinc és a felső háti szakasz szoros összeköttetésben vannak egymással. Ha merev a váll, akkor a gerincoszlop szabad mozgásában korlátozott. A váll és váll körüli izmok erősítése, nyújtása hozzájárul a hirtelen mozdulatokból, emelésekből, dobásokból adódó rándulások, sérülések elkerüléséhez. A vállgyakorlatokkal javíthatjuk a felső test mobilitását, ami nem csak a jóga gyakorlása közben, de a hétköznapi életben is fontos. 


A gerincjóga a vállgyakorlatokon túl, csípőnyitó gyakorlatokat is előszeretettel alkalmaz. Mi ennek az oka? Az egészséges gerinc szoros kapcsolatba hozható a mozgékony és flexibilis csípővel. Ha a medence nem mozdul szabadon, akkor merevsége könnyen okozhat derékfájást. Éppen ezért a gerincjóga gyakorlatok fontos elemét képezik a csípőnyitások, hogy a gerincoszlop a test támasza és ne a fájdalom forrása legyen. 


Az álló gyakorlatok szintén a gerincjóga gyakran használt elemei, hiszen azon túl, hogy erősítik a lábat, olyan álló helyzeteket teremtenek, melyek által a test képes tökéletesíteni azon koordinációját, melyet a legtöbbet használ. Bizonyos álló gyakorlatok javítják a csípő, a combhajlító izmok és a hát izmainak rugalmasságát, ezáltal is csökkentve az esetleges sérülések kialakulását. Továbbá, állásban több egyensúlygyakorlat is végezhető, melyekhez számos előny társítható. Ha az egyensúlyozás túl könnyű számodra, akkor ez egy kényelmes lehetőséget biztosít a meditációra. Ha viszont az egyensúlygyakorlat kihívást jelent, nehezen tudsz megállni és mozgolódsz közben, akkor ezáltal fejleszteni tudod az idegrendszert és rendszeres gyakorlással fejlődik az egyensúlyérzéked is. Emellett ezek az ászanák megkövetelik a figyelmedet, semmi másra nem tudsz közben figyelni, nem gondolsz a múlt eseményeire, a holnap feladataira, sokkal inkább a jelenben élsz, hiszen muszáj összpontosítanod. 


A fordított teszthelyzetek, mint a jógahíd vagy a hal póz a gerincjóga órák levezető részét szokták képezni, mert a fordított testhelyzetek megnyugtatják az elmét, ezért ideálisak pihenésre, relaxációra. Minden olyan póz fordított testhelyzetnek számít, amelynél a köldök magasabban helyezkedik el, mint a homlok közepe. A jóga ezen ászanái meglepően sok jótékony hatással rendelkeznek. Hatásukra az agy vérellátása fokozódik, ezáltal segítve a tanulási folyamatot, javítva a koncentrációképességet, a memóriát és a reakcióidőt. Továbbá rendszeres gyakorlásukkal csökken a vérnyomás és a trombózis kialakulásának veszélye, hiszen ilyenkor megváltozik a lábakban az erek falának terhelése, segítve a vénás visszaáramlást. A fordított testhelyzetben végzett ászanák vitalizálják a lábakat, fokozzák a nyirokkeringést, a máj méregtelenítő folyamatait, a hasi szervek működését, az anyagcserét, a bérperisztaltikát és az inzulintermelést is. 


Ennyi jótékony hatás mellett igazán megéri adni egy esélyt a gerincjóga óráknak! Csatlakozz a WeFlow-hoz és jógázzunk együtt! ki


Hasonló bejegyzések

Image
2024.10.16.

A szokások hatalma

gyakorlás, kezdőknek

Maradj naprakész!